Filosofie voor iedereen

Filosofie kan ons helpen begrijpen hoe we ons leven en de wereld om ons heen kunnen bekijken. Ben je geïnteresseerd in filosofie, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of heb je juist al veel gelezen en wil je weten in welke filosofen en teksten je je nog meer kunt verdiepen? Bekijk onze tips voor dummies & kenners.

Lees meer

Open leesclubs 't Hooge Nest

Wat doe je als je erachter komt dat je huis vol zit met schuilplaatsen uit de oorlog? Roxane van Iperen schreef een aangrijpend boek over de Gooise villa 't Hooge Nest dat in de oorlog bewoond wordt door twee moedige Joodse zussen. In aanloop naar 4-5 mei organiseert Senia twee open leesclubs over dit boek.
 

Lees meer

Brockes passie

In de ‘Stille week’ voor Pasen is Bachs 'Matthäus' of 'Johannes Passion' weer overal te horen. Er zijn echter nog veel meer passies, zowel op Bijbelse teksten als op gedramatiseerde versies van het lijdensverhaal. Onze werkgroep muziek wijst ons graag op de aangrijpende 'Brockes Passie' van Telemann.

Lees meer

Seizoen 2023-2024 in aantocht!

De boeken- en muzieklijsten voor het komende seizoen zijn bijna gereed. Uiterlijk 15 april zitten de nieuwe titels in je mailbox. Op 20 april wordt het nieuwe seizoen feestelijk ingeluid in Bibliotheek Utrecht. Welke titels staan er op lijsten? En welke mogen we absoluut niet overslaan? Onze werkgroepen vertellen het graag. Ook zullen verschillende schrijvers hun boek toelichten. Dit alles in een talkshow-setting onder leiding van schrijver en presentator Bas Steman. Toegang is gratis en iedereen is welkom! 

Lees meer

Aanvoerder ambassadeurs

Senia is op zoek naar een nieuwe aanvoerder voor onze ambassadeurs. Bekijk snel onze vacature.

Lees meer

Vijftig online leesclubs

Onlangs werd Senia's vijftigste online leesclub opgericht. Wat twee jaar geleden door Corona uit nood werd geboren, blijkt inmiddels een mooie toevoeging aan het Senia aanbod. Er zijn leesclubs moderne literatuur, maar vooral ook veel non fictie groepen. De online leesclubs worden het hele jaar door opgericht.

Lees meer

Rachmaninov 150 jaar jong!

Dit jaar herdenken we dat de Russische componist Sergej Rachmaninov 150 jaar geleden werd geboren. Hij is vooral geliefd vanwege zijn pianomuziek en pianoconcerten. Hij schreef echter ook veel mooie orkestmuziek. Onze werkgroep muziek neemt ons graag mee naar de meeslepende melodieën van Rachmaninovs 'Tweede Symfonie'.

Lees meer

De werkgroep biografieën tipt

Wat zijn de favorieten van onze werkgroep biografieën? Hoewel lastig kiezen, verdienen vijf levensverhalen extra aandacht: filosofe Hannah Arendt, Zeeuwse koopman Jan Bekker Teerlink, Somalische atlete Samia Yusuf Omar, Afghaanse jongen Qadir en kunstenares Jeanne Bieruma Oosting.

Lees meer

Duizend-en-één-nacht

Met haar vertelkunst weet Sjahrazade de tiran van Bagdad zo te betoveren dat ze haar eigen executie weet uit te stellen. De oude verhalen van 'Duizend-en-één-nacht' spreken nog altijd tot de verbeelding. Beluister bijvoorbeeld de muziek van componist Rimski-Korsakov (19de eeuw). Of laat je meevoeren door de muzikale vertelling van Abdelkader Benali (nu in het theater).

Lees meer

Biografieën: mensen, drijfveren en keuzes

Vraag iemand die graag biografieën leest, wat daar zo speciaal aan is. De antwoorden die je dan krijgt bevatten altijd min of meer dezelfde kern: Het gaat over mensen en over wat hen beweegt. Vooral ook over de keuzes die mensen maken in de omstandigheden waarin ze genoodzaakt zijn te leven. Onze werkgroep vertelt graag waarom we (ook) biografieën moeten lezen.

Lees meer

Biograaf aan het werk

Hoe gaat een biograaf te werk? Catharina Th. Bakker, schrijfster van 'De lijfarts van de koning', werkt momenteel aan een biografie over Fré Dommisse, auteur van ‘Krankzinnigen’ (1929). In haar blog 'Freetjes' neemt ze ons mee in haar speurwerk door honderden brieven, manuscripten en ander bronmateriaal. 

Lees meer

Ambassadeurs gezocht!

Heb je een liefde voor lezen en wil je graag wat betekenen voor anderen? Word ambassadeur bij leescluborganisatie Senia. Als ambassadeur richt je nieuwe leesgroepen op. Je bent helemaal vrij in het invullen van je tijd en krijgt een bescheiden vergoeding.

Lees meer

Vacature Klantenservice medewerker

Voor onze klantenservice zoeken wij een flexibele Klantenservice medewerker. Word jij (of ken je iemand) blij van contact met mensen en help je graag anderen? Bekijk dan snel onze vacature. 

Lees meer

Nieuwjaars muziek

In tegenstelling tot kerstmis, is het aanbod aan muziek dat gecomponeerd is ter gelegenheid van Nieuwjaar schaars. Onze werkgroep muziek maakte evengoed een mooie selectie om thuis vanuit de luie stoel te beluisteren. Voor mensen die het jaar helemaal goed willen beginnen, tevens een overzicht met nieuwjaarsconcerten door het hele land.

Lees meer

Kunst & cultuur dieet

Begin het jaar gezond met een goede dosis kunst & cultuur! Om je alvast wat enthousiast te maken, maakten we een mooie selectie van festivals, theater en exposities. Van literair festival 'Winternachten 2023', familievoorstelling 'Erik of het klein insectenboek' tot Escher in Den Haag...

Lees meer

Online leesclubs van start

Wil je uitproberen of een leesclub wat voor je is? Of een uitstapje maken naar een ander genre? Doe mee aan een (tijdelijke) online leesclub.

Lees meer

Sint tradities & muziek

Waar komen de gouden muntjes, vrouwelijke taaitaaipoppen en speculaaspoppen vandaan die bij het Sinterklaasfeest horen? Wieteke van Zeil vertelt het ons. Onze werkgroep muziek stelde bovendien een Sint Nicolaas-playlist samen met muziek uit oude tijden. Op een mooi 5 december feest! Lees & luister >

Lees meer

Werkgroepleden vertellen

'Voor mij is het een heel leuke manier om met mijn vak bezig te zijn. En je voegt echt iets toe, een handreiking aan de leesclubleden, waardoor zij meer lagen in een boek kunnen ontdekken.' Drie werkgroepleden vertellen wat het vrijwilligerswerk bij Senia zo leuk maakt. Voor de werkgroepen geschiedenis en kunstgeschiedenis zoekt Senia dringend nieuwe leden.

Lees meer

Herdenkingsjaar Willem Pijper

Vijftig jaar geleden schreef NRC Handelsblad: ”De muziek van Willem Pijper is van een niveau dat ver uitsteekt boven de doorsnee productie van onze vaderlandse componisten”. Ter gelegenheid van zijn 75ste sterfjaar verscheen een podcastserie over het leven en werk van deze Nederlandse componist.

Lees meer

Leestip: 'Jouw afwezigheid is duisternis'

Leesgroep Amsterdam Geerdinkhof N1 tipt ons dit keer 'Jouw afwezigheid is duisternis', de nieuwe roman van IJslander Jón Kalman Stefánsson. 'Een prachtige schrijfstijl. We vonden het poëtich, filosofisch ook, maar op heel lichte wijze, meer eenvoud dan mooischrijverij. '

Lees meer

Stagiair gezocht

Wij zoeken een stagiair die mee kan werken aan de positionering van Senia.

Lees meer

Werkgroep Moderne literatuur zoekt aanvulling

Onze werkgroep moderne Literatuur is op zoek naar nieuwe leden.

Lees meer

Theater Cliënt E. Busken

Na een boekbespreking over Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers besloot Leesgroep Amsterdam Osdorp 2 naar het theaterstuk te gaan. 'Dichterbij het verhaal konden wij niet komen. Wij waren diep onder de indruk en hadden deze avond niet willen missen.' Lees een korte impressie van het theaterbezoek.

Lees meer

Jan Wolkersprijs 2022

Vijf Nederlandse natuurboeken zijn nog in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek van 2022. Zondag 23 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Onze leesgroep natuur vertelt graag wat meer over de prijs en welke boeken genomineerd zijn uiteraard.

Lees meer

Wat een ramp!

In oktober is het weer de Maand van de Geschiedenis. Precies 350 jaar geleden hing het voortbestaan van Nederland aan een zijden draad. Thema dit jaar is daarom 'Wat een ramp!'. Onze werkgroep geschiedenis geeft graag een toelichting op dit onderwerp en tipt activiteiten en boeken.

Lees meer

Bredero's Groot Lied-Boeck

Gerbrand Adriaenszoon Bredero (1585-1618) was een Nederlands schrijver, dichter en componist. Hij muntte uit in de volkse dichtkunst en toneelstukken. Zijn belangrijkste werk is het blijspel Spaanschen Brabander (1617), hoogtepunt van de Nederlandse blijspelkunst in de Gouden Eeuw. Precies vierhonderd jaar geleden verscheen zijn Groot Lied-Boeck.

Lees meer

Informatiebijeenkomsten geschiedenis

Maak vrijblijvend kennis met onze leesclubs geschiedenis, kom naar één van onze informatiebijeenkomsten. Toegang is gratis en iedereen is welkom. Bekijk de data en locaties.

Lees meer

Dichter des vaderlands Lieke Marsman

Voor wie het ontgaan is... schrijver, filosoof en Dichter des Vaderlands Lieke Marsman was op 14 augustus te gast in VPRO Zomergasten. Vooral haar woorden over ziekte en dood leverden veel reacties op. Onze werkgroep poezie maakte eerder een leeswijzer over de gedichten van deze getalenteerde en ongeneeslijk zieke dichteres.

Lees meer

Muziek top 3

De top 3 voor het komende muziekseizoen is gevarieerd. De muziek van Erik Satie werd door 186 leden gekozen. Gevolgd door Gabriel Faurés Requiem met 165 stemmen. De Vierde symfonie van Pjotr Ilyitch Tsjaikovski neemt een derde plek in met 96 leden.

Lees meer

Favoriete non-fictieboeken

Twee non-fictieboeken zijn dit jaar absolute favorieten: De tuinen van Buitenzorg (Jan Brokken) werd door 1077 leden gekozen, Erasmus. Dwarsdenker (Sandra Langereis) 1026 keer. Meest gekozen filosofieboek is Doodgewone vrienden (Paul van Tongeren). De biografie over Jeanne Oosting  (Jolande Withuis) is het populairste kunstboek.

Lees meer

Meest gekozen literatuur

Populairste boek dit komende seizoen is Aleksandra (Lisa Weeda). De roman werd door maar liefst 3136 leden gekozen. Het lichtje in de verte (Antonio Moresco) volgt op de tweede plaats. Meest gekozen klassieker is De klok (Iris Murdoch). The Island of Missing Trees (Elif Shafak) is het favoriete Engelse boek.

Lees meer

Literaire wandeling Campert

Op 4 juli jongstleden overleed Remco Campert. Hij werd in 1929 geboren in Den Haag, maar werd in de loop van zijn leven een echte Amsterdammer. De stad was het decor van zijn romans, verhalen, columns en gedichten. Onze Wil de Graaf ging op ontdekkingstocht in mooi Amsterdam en wandelde langs plekken uit het leven van de succesvolle dichter en schrijver.

Lees meer

Zomerleestips

Onder de noemer Zomerlezen staan juni, juli en augustus ook dit jaar weer in het teken van lezen: er is een zomerboek voor iedereen! Wij vroegen onze nieuwsbrief lezers welk boek zij lezen deze zomer. Er kwamen leuke reacties.

Lees meer

Beeldentuinen & Wondertuinen

In bossen en parken, langs polderlandschap en kasteellandgoed: verspreid door Nederland tref je de mooiste beeldentuinen. We noemen een aantal van onze favorieten. Nieuwsgierig naar tuinparels verder op de wereld? Voormalig museumdirecteur Ernst Veen neemt je mee op wereldreis in het boek Wondertuinen.

Lees meer

Boekbesprekingen middels videobellen

Ook tijdens de lockdown kunnen je geplande boekbesprekingen gewoon doorgaan. Dit kan namelijk heel eenvoudig met videobellen (ook wel beeldbellen genoemd). We leggen graag uit hoe het werkt.

Lees meer

Werkgroep kunstgeschiedenis zoekt versterking

In het voorjaar van 2017 startte Senia met de oprichting van leesgroepen kunstgeschiedenis. Intussen staan er al 187 mensen bij 34 groepen ingeschreven. En het aantal groepen groeit. Voor dit groeiende aantal deelnemers stelt de werkgroep kunstgeschiedenis van Senia de boekenlijst samen en maakt leeswijzers (of laat ze maken) die tot discussie aanzetten. Deze werkgroep zoekt versterking. 

Lees meer

Vaughan Williams' Serenade to Music

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat componist Ralph Vaughan Williams (1872-1958) werd geboren. Tallis Fantasia en The Lark Ascending zijn zijn beroemdste werken. Vaughan Willimans schreef echter veel meer mooie muziek, waaronder symfonieën, kamermuziek en opera’s. Onze werkgroep muziek vertelt graag iets over zijn Serenade to Music.

Lees meer

Doorgeven 'plaatsen vrij'

Leesclubs die nieuwe leden zoeken opgelet! Leesclubs kunnen op Senia.nl zichtbaar maken dat zij 'plaatsen vrij' hebben. Dit kan door een vinkje te plaatsen op Mijn Senia.

Lees meer

Festivals in juni

Het festivalseizoen is los gebarsten. Muziek, kunst, theater, literatuur.. er is voor ieder wat wils. Senia tipt een aantal van haar favorieten: Festival Classique (Scheveningen 9 t/m 12 juni), Poetry International Festival (Rotterdam 10 t/m 12 juni), Winternachten - zomereditie (Den Haag 16 t/m 19 juni) en Cityproms festival (Leeuwarden 22 t/m 26 juni).

Lees meer

Auteurs aan het woord

Ellen de Bruin vertelt over Kraaien in het paradijs, Sandra Langereis over Erasmus, dwarsdenker, Rémon van Gemeren over Jan Mankes... Maar liefst 24 auteurs presenteren speciaal voor Senia hun boek dit jaar. Voor wie wat extra inspiratie kan gebruiken, hebben we de filmpjes nog eens op een rij gezet.

Lees meer

Leesclubs Natuur

Senia's leesclubs natuur zijn een feit. Onze werkgroep maakte een bijzondere keuzelijst. Geen eenvoudige klus, want er valt zoveel moois te lezen over de natuur. Zes leeswijzers werden geschreven. De eerste open leesclub natuur staat gepland op 13 juni in het Groene Huis (Amersfoort).

Lees meer

Evaluatie leesclub

Hoe gaan de boekbesprekingen? Zijn ze voor iedereen te volgen? Voelen leden zich prettig in de groep? Het is nuttig voor leesclubs om af en toe eens te evalueren. Dit geldt zowel voor groepen die net gestart zijn, als voor groepen die al jaren bij elkaar komen. We geven graag wat suggesties voor een leesclub-evaluatie.

Lees meer

Klassieke muziek in Oekraïne

Meer dan 150 jaar geleden begon de Oekraïense componist Mykola Lysenko met het verzamelen van volksliederen. Zo legde hij de basis voor de nationale Oekraïense klassieke muziek. Wie zijn biografie leest begrijpt beter waarom Oekraïne nu zo succesvol is in de strijd: geloof in eigen identiteit, zelfstandigheid en een eigen taal en muziek.

Lees meer

Collega werkgroep geschiedenis

De werkgroep geschiedenis zoekt een enthousiaste historicus die ‘leeswijzers’ wil maken voor Senia’s leesclubs geschiedenis. De functie is op vrijwillige basis.

Lees meer

Louis Andriessens 'May'

'Een nieuwe lente en een nieuw geluid' is de eerste regel van Herman Gorters Mei (1889). Een episch gedicht over natuur en muziek, liefde en dood. De componist Louis Andriessen (1939-2021) gebruikte het als uitgangspunt voor zijn allerlaatste compositie May

Lees meer

Tarieven 2022-2023

Vanaf komend seizoen keert Senia weer terug naar de tarieven van vóór corona. Deelnemers ontvangen maximaal zeven leeswijzers/luisterwijzers per jaar. Kosten daarvoor zijn € 38,00 per persoon per jaar.

Lees meer

Boeken over Oekraïne/Rusland

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland houdt ons in de greep. Maar wat weten we eigenlijk over die regio? Lezen kan helpen om de oorlog beter te begrijpen.

Lees meer

Podcasts over kunst

Kom alles te weten over Leo Gestel op Mallorca (Kranenburgh), bloemschilder Henriette Knip (Rijksmuseum), heilig haar (Museum Catharijne Convent) of humor in de kunst... Conservatoren, experts en kunstenaars vertellen bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers. Beluister onze selectie kunstpodcasts.

Lees meer

'De pot' op in Rotterdam

Onze werkgroep Kunstgeschiedenis tipt ons dit keer het gloednieuwe Depot Boijmans Van Beuningen. Meer dan 150.000 kunstwerken worden hier geherbergd, gerangschikt naar grootte, in veertien ruimtes met vijf verschillende klimaten. Het gebouw zelf, liefkozend ‘de pot’ gedoopt door Rotterdammers, is al een kunstwerk op zich.

Lees meer

Jeanne Oosting alom

Dit najaar verscheen de biografie Geen tijd verliezen over de kunstenares Jeanne Oosting (1898-1994). Jolande Withuis schetst hierin een springlevend en aangrijpend portret van een begaafde, fascinerende en moedige vrouw. De biografie is de aanzet tot De zomer van Jeanne, een reeks tentoonstellingen door Nederland.

Lees meer

Sanne Grijsen nieuwe directeur

Vol trots maken wij bekend dat Sanne Grijsen per 1 mei directeur wordt van Senia. Zij heeft de afgelopen jaren gewerkt als strategisch adviseur in de culturele sector en was onder meer directeur van International Music Meeting Festival.

Lees meer

Muziek voor Oekraïne

Door heel het land zijn er benefietconcerten voor Oekraïne. Zo zijn er optredens van studenten van het Haags Conservatorium (Den Haag), het Haagse Oeral Kozakkenkoor (Naaldwijk), Recirquel (Doetinchem) en Oekraïense topmusici (Middelburg). De opbrengsten komen ten goede aan Oekraïense vluchtelingen.

Lees meer

Luister naar de lente

Het voorjaar inspireert componisten al eeuwenlang. Zo schiep Tsjaikovski de ‘Bloemenwals’ uit het ballet De notenkraker. Ook Antonio Vivaldi schreef een muzikale impressie van de lente, 'La primavera' uit De vier jaargetijden. Olivier Messiaen was dol op vogelgeluiden die hij nauwkeurig bestudeerden en omzette in pianomuziek. 

Lees meer

Leestip Filosofie: Francis Fukuyama

De werkgroep Filosofie tipt ons dit keer over Identiteit. Waardigheid, ressentiment en identiteitspolitiek van Francis Fukuyama. Een aanrader voor iedereen die begrip wilt krijgen voor de voornaamste kracht die populisme drijft.

Lees meer

Leestip Frans: Au revoir là-haut

Nog altijd zit de Grote Oorlog in het collectieve geheugen van de Fransen gegrift. Talloze boeken werden erover geschreven. Bijna honderd jaar na het begin van die oorlog won de roman Tot ziens daarboven de Prix Goncourt. En terecht: Pierre Lemaîtres boek is een overweldigend meesterwerk over de niet afgeloste schuld aan de soldaten. 'Leesgenot gegarandeerd!', aldus onze leesgroep Frans.

Lees meer

Componist des vaderlands Martin Fondse

Heb je wel eens composities gehoord van de veelzijdige Nederlandse musicus, componist en arrangeur Martin Fondse (1967)? De komende twee jaar is hij onze Componist des Vaderlands. In deze functie zul je hem regelmatig zien en horen op tv en radio, want een van zijn belangrijkste taken is het ambassadeurschap voor de Nederlandse muziek van nu.

Lees meer

Leestip Duits: Tijl

Tijl is een epos over de overlevingskunsten van een jongleur in een door de Dertigjarige Oorlog uit zijn voegen geraakte wereld. Het werd geschreven door de al vele prijzen winnende Daniel Kehlmann (1975, Duitsland). José Jegen (werkgroep Duits) doet uitgebreid verslag over haar favoriete Duitse boek. Lees hier.

Lees meer

Vrouwen in de literaire canon

Wie is ervan op de hoogte dat het vrouwen waren die de eerste briefroman, de eerste historische roman, een van de eerste romans over homoseksualiteit en de eerste postmoderne roman avant la lettre van de Nederlandse literatuur schreven?

Lees meer

Leuke leesclubs: Duits 1

Er kwamen veel reacties op onze oproep aan 'leuke' leesclubs om zich op te geven aan Eus' Boekenclub, een boekenprogramma van de NTR. Het zijn kijkjes in de keuken van onze leesclubs, en we delen ze dan ook graag in onze nieuwsbrief. We trappen af met leesclub Duits 1, 'een zootje ongeregeld' volgens eigen zeggen.

Lees meer

Leesclubs in Duitsland

Natuurlijk wordt er ook in Duitsland, land van denkers en dichters, veel gelezen. De beroemde Frankfurter Buchmesse trok in 2019 302.00 bezoekers, opnieuw een record. Hoe zit het met de leesclubs in Duitsland?

Lees meer

Talen ophalen met een leesclub

'Ik heb ooit Frans gestudeerd maar had weinig mogelijkheden om mijn gesproken Frans bij te houden. Mijn Franse spreekvaardigheid was dus behoorlijk weggezakt. Tien jaar geleden ben ik begonnen met een leesclub Frans.' Vrijwilliger Josée Zuiver vertelt hoe deze leesclub haar hielp haar Frans weer op te vijzelen.

Lees meer

Keuzelijst Moderne Literatuur

De keuzelijst Moderne Literatuur voor het leesclubseizoen 2022-2023 is bekend. Het is weer een mooie mix van Nederlandse literatuur en vertaalde boeken, uiteenlopende thema's, van debutanten en oudere auteurs. We hebben nu al zin in het nieuwe leesclubseizoen!

Lees meer

Pas verschenen: Naar het paradijs

'Na zeven jaar is er eindelijk weer een boek verschenen van Hanya Yanagihara: Naar het paradijs. Haar eerder verschenen boek Een kleine wereld heb ik werkelijk verslonden. Gelezen heb ik Naar het paradijs nog niet, maar het staat bovenaan mijn verlanglijst voor de komende tijd.' Caroline Koning-Versteeg, werkgroep Literatuur. 

Lees meer

West Side Story: Tonight

Heb je de nieuwe verfilming van West Side Story (2021) al gezien? Steven Spielberg laat de filmklassieker (1961) over verboden liefde en de rivaliteit tussen de tienerbendes Jets en de Sharks opnieuw op het doek schitteren. Onze werkgroep Muziek vertelt graag wat meer over het muziekstuk Tonight.

Lees meer

Online cultuur

Hoewel musea, theaters en bioscopen gesloten zijn, valt er online gelukkig van alles te beleven. Senia geeft graag wat kijk- en luistertips!

Lees meer

Eerbetoon Inge Tielman

Will van Sebille van onze werkgroep Poezie eert Inge Tielman, 'bewonderd collega-dichter en medelid van de Haagse Kunstkring. Haar poëzie is voor mij een bron van inspiratie, van opbeuren als ik me somber voel en mijn contact met haar door de jaren heen blijft altijd bij me.' Lees hier over het leven en werk van deze dichteres.

Lees meer

Ramsey Nasr

Publiekslieveling Ramsey Nasr schrijft het Poëziegeschenk 2022. Ramsey Nasr (Rotterdam, 1974) is dichter, schrijver, acteur en regisseur. In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 Gedichten & Geen lied. Vijf jaar later werd Nasr benoemd tot stadsdichter van Antwerpen. In 2009 werd hij in Nederland voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands.

Lees meer

Kerstmuziek

De donkere dagen van december zijn weer aangebroken. Tijd voor een stemmig muziekje, als rustmoment, als troost of om tot mooie gedachten te komen. Wist u dat er in de zestiende en zeventiende eeuw prachtige kerstmuziek werd gecomponeerd? Onze werkgroep Muziek maakte een mooie selectie om te beluisteren.

Lees meer

Marianne Sieverding tipt

Vrijwilliger vanaf het eerste uur Marianne Sieverding tipt ons over Het einde van de eenzaamheid van Benedicht Wells. ‘Ik was geïntrigeerd door de beginzin in het boek: 'Ik ken de dood al heel lang, maar nu kent de dood mij ook'.  Herkenbaar want zelf werd ik ook al jong geconfronteerd met de dood en naarmate ik ouder word leren we elkaar ook beter kennen. Ik werd gegrepen door de levensverhalen, de tragiek soms’, maar ook door het meeslepende vlot geschreven verhaal. Recensenten mogen het soms wat sentimenteel vinden, ik kies dan eerder voor de synoniemen daarvan: invoelend, zachtaardig.

Lees meer

Pas verschenen: Aleksandra

Een maand geleden verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij de debuutroman Aleksandra van Lisa Weeda. In dit boek vertelt deze jonge Nederlandse schrijfster de geschiedenis van haar Oekraïense familie.

Lees meer

Suggesties nieuwe keuzelijsten

Er zijn 88 suggesties ingediend voor boeken, en 2 muziekstukken voor de komende lijsten. De 11 werkgroepen van Senia doen er hun voordeel mee. Wat is er zoal voorgesteld, en waarom wordt het boek wél of niet opgenomen.
 

Lees meer

Water Music

Water Music is een van de bekendste composities van Georg Friedrich Händel. Het werd geschreven voor de koning van Engeland en werd gespeeld tijdens een diner op de koninklijk jacht in de Theems. Het complete orkest zat op een groot vlot. Toehoorders zaten eromheen op bootjes en op de kades. Onze werkgroep Muziek koos een aantal mooie uitvoeringen om te beluisteren.

Lees meer

'Het monsterschip' winactie

Geschiedenis liefhebbers hoeven zich niet te vervelen aankomende donkere najaarsdagen. In Het monsterschip vertelt Luc Panhuysen met opmerkelijke details over het rauwe leven op zee, op meeslepende wijze het nieuwe verhaal van admiraal Tromp en de historische zeeslag bij Duins. Senia mag drie exemplaren verloten!
 

Lees meer

Liesbeth Ram tipt

Ambassadeur Liesbeth Ram tipt ons over De herinnerde soldaat van Anjet Daane. 'Ik was geroerd door dit boek, een prachtig verhaal met onverwachte wendingen. Bijzonder zijn ook de innerlijke monologen over angsten en twijfels van voormalige soldaat Amand. Ik heb de 538 pagina’s met een vaart gelezen, ik kon er haast niet mee ophouden.'
 

Lees meer