Werkwijze luisterclubs

Werkwijze luisterclubs

De meeste luisterclubs bespreken zes of zeven muziekstukken per jaar. Elke luisterclub bepaalt zelf waar en wanneer het bij elkaar komt: overdag of ‘s avonds, wisselend bij iemand thuis of op een vaste plek, bijvoorbeeld in een bibliotheek, buurthuis of café.

Keuzelijsten

Elke luisterclub maakt jaarlijks een lijst met muziekstukken die het wil gaan luisteren en bespreken. Dit doen ze aan de hand van keuzelijsten die door Senia zijn gemaakt. Deze selectie muziekstukken is het werk van een werkgroep van vrijwilligers en professionals. De werkgroep kiest de muziekstukken die op de lijst komen en maakt hiervoor uitgebreide luisterwijzers. Aan keuzelijsten worden elk jaar een nieuwe selectie toegevoegd van nieuwe muziekstukken.

 Beluister enkele fragmenten van de muziek waarvoor een luisterwijzer is:

Luisterwijzers

Bij alle muziekstukken op de keuzelijsten zijn luisterwijzers. Deze geven informatie over het muziekstuk, de componist en de context. Ze helpen bij het voorbereiden van de bijeenkomsten en inspireren met discussievragen. De luisterwijzers geven houvast waardoor begeleiding door een deskundige niet nodig is. Bekijk hier een luisterwijzer ter inspiratie: Winterreise van Franz Schubert.