Wij zijn licht - Gerda Blees

Gerda Blees

Wij zijn licht
Podium, 2020, 224 p.

In spirituele woongroep Klank en liefde proberen de bewoners te leven van licht, lucht en liefde en vrijwel zonder voeding te overleven. Als één van hen overlijdt door ondervoeding, komt de politie en worden de overige drie leden van de woongroep in de cel gestopt. Het verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis. Bijzonder is dat het wordt verteld vanuit telkens een ander wij-perspectief: vanuit de ouders van de hoofdpersoon, de nacht, de twijfel, een sinaasappelgeur, dementie. Zo krijgt de lezer een veelzijdig beeld van wat zich in de woongroep afspeelde. De auteur laat je geloven in de waarachtigheid van 25 verschillende vertellers. Staat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

Links genoemd in de leeswijzer:

  • Jörgen Apperloo: ‘Wantrouw wij. Over wij zijn licht van Gerda Blees’. In: Vlogboek, 23 december 2020
  • Katja de Bruin: ‘Leven van licht’, In: VPRO Gids, 30 mei 2020
  • Judith Eiselin: ‘De woongroep die besloot te stoppen met eten’. In: NRC Handelsblad, 21 mei 2020, (Alleen toegankelijk voor abonnees van deze krant). 
  • Bo van Houwelingen: ‘Gerda Blees schreef een gedurfd romandebuut met 25 goede vertellers’. In: De Volkskrant, 29 mei 2020, (Alleen toegankelijk voor abonnees van deze krant).
  • Miriam Piters: ‘Recensie: Gerda Blees - Wij zijn licht’. Op: Tzum literair weblog, 24 mei 2020,
  • Sandra Visser: ‘Geweldig verhaal van niet-menselijke vertellers’. In: Literair Nederland, 8 juli 2020