Geweld - Slavoj Zizek

Slavoj Zizek

Geweld
Ambo, 2013, 320 p.

Geweld zien we dagelijks over ons scherm komen en in de kranten. Ook Zizek zien we regelmatig in de media en, als spreker, ook in Nederland. Hij is een van de spraakmakende hedendaagse linkse filosofen. In zes beschouwingen analyseert Zizek uitingen van geweld zoals die plaatsvonden in de hele wereld.
Hij bekijkt uitbarstingen die zinloos en onverklaarbaar zijn, zoals in de Parijse voorsteden. Maar ook langdurige conflicten zoals het Israelisch-Palestijns conflict, die schijnbaar onoplosbaar zijn. Hij wisselt filosofische en psychologische beschouwingen virtuoos af met beelden uit films en literatuur.
Zizek onderscheidt twee vormen van geweld: subjectief geweld (misdaad, terreur), en objectief geweld, op zich weer verdeeld in symbolisch geweld (racisme, discriminatie) en systemisch geweld (onze politieke en economische orde). De maatregelen die wij nemen om subjectief geweld te bestrijden, versterken juist de andere geweldsvormen. Zizek laat ons zien dat het onthullen en herkennen van het objectieve geweld de sleutel is voor het voorkomen van het subjectieve geweld, de terreur.
Hij neemt geen blad voor de mond, ontziet niemand. Het boek is in een sessie of twee sessies te bespreken. Soms leest het gemakkelijk, soms raak je de draad kwijt. De leeswijzer helpt de draad vast te houden. Het boek is in een sessie of twee sessies te bespreken. Soms leest het gemakkelijk, soms raak je de draad kwijt. De leeswijzer helpt de draad vast te houden.

Recensie
Een voorbeeld van een inofficiële recensie: over het 'liegebeest' en hoe journalisten van de Volkskrant "voor de intellectuele charlatanerie van het liegebeest gevallen zijn ". Deze verwijzing is leeg, er wordt gezocht naar een vervangende verwijzing.