Literatuurlijst, aanvulling 2019-2020

Printversie

Klik hier voor de printversie van de literatuurlijst.

Wat het hart verwoest

John Boyne
N19-01
Meulenhoff 2017, 603 p.
 • E-book

Ierland 1945. In elf episoden van zeven jaar wordt het leven van Cyril Avery geschetst. Vanaf het moment dat zijn zwangere moeder de kerk wordt uitgeschopt, lees je over de geschiedenis van Ierland en die van de emancipatie van homoseksuelen in de vorige eeuw. Cyril wordt verwaarloosd door zijn pleegouders, raakt hopeloos verliefd op zijn jeugdvriend Julian, zoekt zijn identiteit ook in Amsterdam en New York maar vindt weer in Ierland waarnaar hij op zoek was.

Een prachtig geschreven en ingenieus gebouwd boek, humoristisch en maatschappijkritisch. De schitterende beginzin maar ook de figuur Cyril vergeet je nooit meer.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer:

Recensies

 • Dirk-Jan Arensman: "John Boyne, wat het hart verwoest" VPRO boeken, 9 oktober 2017 
 • Ellen de Bruin:" Boyne trakteert op spanning in traag veranderend Ierland". NRC, 9 juni 2017
 • Anne Oerlemans: " Ierland, homoseksualiteit en een bijzonder leven". Hebban, 20 november 2017
Overig
 • Informatie over John Boyne
 • John Boyne over zijn nieuwste boek: Een ladder naar de hemel.23 april 2019  (0:43 min.)
 • Veel over John Boyne, inclusief een interview met de vertaler van Wat het hart verwoest, Jan Pieter van der Sterre.24 september 2018.


 

Otmars zonen

Peter Buwalda
N19-02
De Bezige Bij 2019, 608 p.
 • Braille-lezen
 • E-book
 • Gesproken boek

Otmars zonen, van Peter Buwalda het eerste deel van een trilogie. In de meer dan zeshonderd pagina’s van dit eerste deel, maken we kennis en ontdekken we de levens van Ludwig Smit, Isabelle Orthel en Johan Tromp. Ze zijn gestrand in een sneeuwstorm in het Siberische Sakhalin.
Er gebeurt relatief weinig in het heden van het verhaal. Maar in de vele flashbacks onthult de schrijver steeds meer van de levens van de drie hoofdpersonen. Gebroken gezinnen, vaders en zonen, verwachtingen en ambities, Enschede en Blerick, en muziekdetails die tot kwesties van levensbelang worden opgeblazen. De gevolgen van een onverwerkt verleden. Otmars zonen zal gevolgd worden door De jaknikker en Hysteria siberiana. Daarmee maakt Buwalda de trilogie compleet.

Otmars zonen is een wervelend boek geworden. Het legt een bodem voor de twee delen die nog gaan volgen.

Links genoemd in de leeswijzer:

Recensies:

Informatie over de auteur:
 • Interview 1
 • Interview: 2 
 • Vrij Nederland, april 2019; ‘Ik wil iets maken dat je niet kapot kunt stampen, iets dat sterker is dan ikzelf’
 • Nooit meer slapen, radioprogramma 12 maart 2019 00.00 tot 2.00 uur Interview met Peter Buwalda

 

De pelikaan

Martin Michael Driessen
N19-03
Van Oorschot 2017, 199 p.
 • Braille-lezen
 • E-book
 • Gesproken boek

Ondertiteling: Een komedie In Kroatië vlak na de dood van Tito, ontstaat in een dorp dat al eeuwenlang onveranderlijk lijkt een bizarre situatie. Twee dorpsgenoten, Andrej en Josip persen elkaar af zonder dit van elkaar te weten. Op de achtergrond rommelt de oorlog in voormalig Joegoslavië. De verwikkelingen rond de geldafdracht zijn uiterst vermakelijk.
De eigenlijke reden van de chantage verdwijnt naar de achtergrond en de afpersers vatten steeds meer sympathie op voor hun slachtoffer. Wanneer Josip uit zijn functie van chef van de kabelspoorlijn wordt gezet - voornamelijk omdat hij in het conflict menselijkheid toont - leent Andrej hem zelfs geld. Een tragische, soms zelfs absurdistische komedie.
De schrijver geeft met de beschrijving van de pelikanen - een christelijk symbool voor opoffering - die allemaal zwart van de olie sterven, een prachtig beeld: Aankondiging van de ellende die de mensen in het dorpje te wachten staat.

Een onderhoudend verhaal met een lovende recensie in Trouw

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer

Het boek van Memory

Petina Gappah
N19-04
Atlas Contact 2015, 303 p.
 • E-book

Memory kwijnt weg in de Extra Beveiligde Gevangenis Chikurubi in Harare, Zimbabwe, waar ze berecht en veroordeeld is voor de moord op Lloyd Hendricks, haar adoptievader. De doodstraf staat haar te wachten, tenzij ze in hoger beroep vrijgesproken wordt. Haar advocate dringt erop aan dat ze alles opschrijft precies zoals zij het zich herinnert. Memory schrijft dus zowel letterlijk als figuurlijk voor haar leven. Hoe is Lloyd om het leven gekomen? Hoe kwam Memory als meisje van negen bij hem te wonen? Waarom gelooft ze dat haar ouders haar verkocht hebben? En is alles precies zo gegaan als zij zich herinnert?
De Zimbabwaanse schrijfster Petina Gappah geeft onderwerpen als Afrikaanse geschiedenis, Engelse literatuur en meervoudige identiteit op een heel bijzondere manier vorm. Memory is opgevoed in twee culturen, de Europese en die van haar Shona voorouders. Ze voelt zich een buitenstaander in beide. Haar albino zijn benadrukt dit buitenstaander zijn.

Een ontroerend, aangrijpend en ook spannend boek. J.M. Coetzee noemt haar ‘een voortreffelijk schrijfster, een rijzende ster’.

Links genoemd in de leeswijzer

Weg naar huis

Yaa Gyasi
N19-05
De Bezige Bij 2017, 395 p.
 • E-book

Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet. Weg naar huis vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar.
Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten – van de stammenstrijd en slavernij in Ghana tot de Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden van de Verenigde Staten tot de volksverhuizingen naar Manhattan in de twintigste eeuw – en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering. In dit boek komen onderwerpen aan de orde komen die in de literatuur nog niet vaak aangeroerd zijn; de rol van de Afrikaanse slavenjagers en – handelaren en de ongemakkelijke verhouding tussen zwarte Amerikanen en Afrikaanse immigranten in de VS.

Een knap debuut van een 26 jarige Ghanees-Amerikaanse schrijfster en heel actueel in het licht van racisme en slavernijdiscussies.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer:

Houtrot

Rinske Hillen
N19-07
Querido 2017, 256 p.
 • E-book

Houtrot is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van een majestueus grachtenpand, dat al eeuwen in de familie is van natuurfilosoof Bram Wenksterman. In de immense achtertuin liggen de voorouders begraven. Het pand vertoont steeds meer gebreken, vanwege achterstallig onderhoud aan de fundamenten. De eigenaren hebben - begrijpelijk genoeg- andere dingen aan hun hoofd.
Terwijl de houtrot het pand aan de Keizersgracht steeds verder aantast, raken de familieleden steeds meer op drift.

Het is een filosofische roman over thema's als schuld, verraad en loyaliteit. In slechts drie dagen ontrolt het verhaal zich tot een grote puinhoop; een prachtige catharsis die je nu eens niet aan ziet komen.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer:

 • Ilse Josepha Lazaroms: ‘Recensie: Rinske Hillen – Houtrot’. In: literair weblog Tzum, 10 november 2017
 • Lodewijk Verduin: ‘Een huis vol stilte’. In: De Groene Amsterdammer, 29 november 2017
 • Gerwin van der Werf: ‘Een modern familiedrama in een spookhuis aan de gracht’. In: Trouw, 22 oktober 2017
 • Over de auteur

De melancholie van het verzet

Lâslzo Krasznahorkai
N19-08
Wereldbibliotheek 2016, 415 p.
 • E-book

In een naamloos stadje in het zuidoosten van Hongarije, ergens in de twintigste eeuw wacht een groep dorpsbewoners op een messiaanse verlossersfiguur, die hen reddeloos zal bedriegen.
Die messias maakt deel uit van een groep circusklanten die op het marktplein een opgezette reuzenwalvis tentoon stelt. De dorpelingen stromen toe, maar dan komt er een soort volkswoede op gang. Redelijke argumenten falen: ressentimenten overheersen en een knevelregime doet zijn intrede. De kwade genius achter de gebeurtenissen wordt scherp gekarakteriseerd.
Een vreemd verhaal: realistisch in al zijn details hoe een meute de boel kort en klein slaat. Surrealistisch over het waarom. De lange meanderende zinnen slepen de lezer het verhaal in. Een verhaal dat ook lang na het lezen je blijft bezighouden. Man Booker International Prize (2015).

Lovende kritieken. Door situatie in Hongarije garandeert dit boek ook een mooie boekbespreking.

Links genoemd in de leeswijzer:

Over De melancholie van het verzet:

Ook interessant:
 • Laszló Krasznahorkai: Iemand klopt op mijn deur. Essay Hongarije. De Groene, 2 april 2014, 
Over de auteur:

Laszló Krasznahorkai 
Laszló Krasznahorkai in gesprek met collega-auteur Colm Tóibín 
Laszló Krasznahorkai en Salman Rushdie lezen voor en gaan in gesprek met Valeria Luiselli (duurt 1,5 uur) 

De vrolijke verrijzenis van Arago

Tomas Lieske
N19-09
Querido 2018, 287 p
 • E-book

1999. Joys (15) reist met haar ouders in de auto. In de Dolomieten duikt plotseling een jonge vos op voor de wielen, de ouders verongelukken en Joys raakt in coma. Of staan zij en de vos gewoon op om te gaan zwerven door de bossen? 1922. De Leidse fysici Paul Ehrenfest en Niels Bohr reizen in een Fiat 519 door Oostenrijk en Paul neemt zijn nicht Simone met haar “dochter” Lise én een vosje in huis. Daar krijgen zij een echt thuis en leert Lise/Joys de wereld van het gedachte-experiment kennen.
Met een auto als tijdmachine spring je heen en weer door het verhaal en je maakt live kennis met de beginselen van de relativiteitstheorie en sterrenkunde.

De uitwerking van het thema: Alles is liefde of: Hoever reikt de kracht van de verbeelding? maakt de roman wonderlijk ontroerend.

Links genoemd in de leeswijzer

Het vogelhuis

Eva Meijer
N19-10
Cossee 2016, 282 p
 • E-book

In Het Vogelhuis vertelt Eva Meijer, schrijver, filosoof en dierenactivist, het leven van Len Howard, Engelse biologe en violiste uit de vorige eeuw, die haar leven wijdde aan het bestuderen en omgaan met de vogels in de tuin van haar geïsoleerd liggende huisje op het Engelse platteland. Het gaat vooral over het gedrag en de omgang met koolmeesjes. Op de achtergrond spelen WO1 en WO2.
De koolmees Sterre speelt een bijzondere rol in het verhaal. Het bijzondere van dit boek is dat het je dwingt na te denken over vragen als: hoe verhouden mensen zich tot dieren, hoe denken dieren over mensen. Mooie, beeldende, ontroerende taal.

Na lezing ga je heel anders en intensiever kijken naar de meesjes, spechten, merels, roodborstjes en eksters in je eigen tuin. En herken je hun gedrag. Dat kan een boek teweegbrengen.

Links genoemd in de leeswijzer

Jij bent van mij

Peter Middendorp
N19-11
Prometheus 2018, 304 p.
 • E-book

In de roman heeft Tille Storkema, eenvoudige, verlegen, hardwerkende boer bijna 13 jaar geleden een meisje uit een nabijgelegen dorp verkracht en vermoord.
De dorpelingen verdenken asielzoekers ervan, maar als er een DNA-onderzoek komt wordt Tille gearresteerd. Hij had al veel eerder willen bekennen, maar werd daarvan weerhouden door de bijna obsessieve liefde die hij koestert voor zijn dochter Suze. Thema’s zijn emotionele verwaarlozing, eenzaamheid, herinnering, plattelandsleven Het boek is verbluffend knap opgebouwd qua tijd, vooruitblikken en terugblikken. Prachtige landschapsbeschrijvingen, indringende beschrijving van het eenzame leven van een boer.

Een boek om van te huiveren en van te genieten. Heel bijzonder dat je meegaat met de schrijver in mededogen en begrip voor een verkrachter en moordenaar. Een van de beste uit talloos veel romans die ik de afgelopen jaren gelezen heb.

Links genoemd in de leeswijzer:

Interview

 • Blom, Onno ‘Peter Middendorp kroop in het hoofd van de moordenaar van Marianne Vaatstra’. In: de Volkskrant, 20 april 2018.
 • Verplancke, Marnix ‘Jij bent van mij’. In: Knack, 9 mei 2018.
 • Dirk Leyman, De Morgen, 23 mei 2018 (voor bibliotheekleden te vinden via de online databank Literom) 
Recensies
 • Mirck, Hanz ‘Welke vrije wil?’. Op: Tzum, 4 mei 2018.
 • Schouten, Rob ‘Jij bent van mij is fictie, maar ontegenzeggelijk gebaseerd op de zaak Marianne Vaatstra’. In: Trouw, 29 april 2018.
 • Veen, Thomas de ‘Op dat ene moment was hij een beest’. In: NRC Handelsblad, 3 mei 2018.
 • Verplancke, Marnix ‘Jij bent van mij’. In: Knack, 9 mei 2018.

Foon

Marente de Moor
N19-12
Querido 2018, 318 p.
 • Braille-lezen
 • E-book
 • Gesproken boek

Het biologenechtpaar Lev en Nadja heeft vroeger een berenasiel geleid, maar heden ten dage leiden Lev, een dementerende bioloog en zijn veel jongere vrouw Nadja, zelf een verweesd bestaan, ver weg van de bewoonde wereld. Wat gebeurde er in het jaar waaraan Nadja niet meer terug wil denken? Waarom hebben deze mensen een eenzaam bestaan verkozen, ver weg van de ontwrichte samenleving die zij hebben ontvlucht?
Soms klinkt het als trompetgeschal, soms als een voorwereldlijk beest. Het intrigerende geluid dat het echtpaar hoort in de Russische bossen, ver van de bewoonde wereld. Foon is een boek waar je naar kunt luisteren. Een boek met een mysterieus geluid, dat komt van boven. Nadja, de vrouwelijke hoofdpersoon is niet angstig. Integendeel zelfs. Ze is “vooral blij omdat de natuur ons nog voor een raadsel stelt. Het is een doodvermoeiende gedachte dat alles in onze macht ligt.”

Links genoemd in de leeswijzer:

Recensies

 • Coen Peppelenbos: ‘De achtergrondruis van het leven’. In: Dagblad van het Noorden, 5 oktober 2018 
 • Arjan Peters: ‘Van klimaatverandering tot Russische vertelkunst, de MH17 en Poetin: de grote vertelkunst van Marente de Moor (vier sterren)’. In: De Volkskrant, 14 september 2018 
 • Rob Schouten: ‘Marente de Moor duikt een Russisch bos in’. In: Trouw, 15 september 2018 
 • Thomas de Veen: ‘Wat je van een beer in het wild kunt leren’. In: NRC Handelsblad, 13 september 
 • Lodewijk Verduin: ‘Van spoken en mysteriën’. In: De Groene Amsterdammer, 9 oktober 2018 
 • Jeroen Vullings: ‘Alsof God met de meubels schuift’. In: Vrij Nederland, 28 september 2018 
Overige
 • Margriet de Groot: ‘”Stilte is bedrieglijk”: In gesprek met Marente de Moor’. In: zin.nl 
 • Een interview van Jaap van Stralen met Marente de Moor. 
 • Een radio-interview met Marente de Moor uit het programma Nooit meer slapen

Ze zullen denken dat we engelen zijn

Bert Natter
N19-13
Thomas Rap 2018, 288 p.
 • E-book

Een aanslag in het centrum van de stad op een mooie warme nazomerdag. Een geldwagen raast over het plein waar een terras is. Alfred is er net gaan zitten. Naast hem een vrouw. Wanneer er zijn kant op geschoten wordt, duikt Alferd omlaag en beschermt met zijn lichaam de vrouw. Ze overleven allebei de aanslag.
Dan begint de reconstructie van wat er eigenlijk gebeurd is, die middag op dat plein. Wie waren de daders en wie zijn de slachtoffers. We volgen Alfred in de dagen na de aanslag. De hulpverlening die op gang komt, het onderzoek naar de daders. Maar ook zijn contact met de vrouw, Prunella, die hij heeft beschermd. We komen meer te weten over de achtergrond van Alfred en over de gevolgen die de aanslag voor hem heeft.

Dit is een boek dat je niet makkelijk weglegt. Het is vlot geschreven. Daarnaast roept het verhaal steeds weer vragen op die niet altijd beantwoord worden.

Links in de leeswijzer:

Blindganger

Michael Ondaatje
N19-14
Nieuw Amsterdam 2018, 286 p.
 • E-book

1945: Londen herstelt zich van de Blitzkrieg. De veertienjarige Nathaniel en zijn zestienjarige zus Rachel worden door hun moeder achtergelaten bij twee louche figuren, Walter (De Mot) en Norman (De Schicht).
Aanvankelijk denken ze dat zij criminelen zijn, maar broer en zus groeien redelijk gelukkig op in de excentrieke wereld die de beide mannen creëren, vol kleurrijke vrienden die zich in de chaotische naoorlogse jaren op nogal ongebruikelijke wijze over hen ontfermen.
Twintig jaar later reconstrueert Nathaniel zijn bijzondere verleden, het opgroeien in de wereld van De Mot en het grote geheim van zijn moeder.

Ondaatje, een Canadese schrijver van Burgher oorsprong (Tamil-Nederlands) brengt in deze gelaagde roman werkelijkheid, herinnering en verbeelding samen.Hij schreef een filmische en dromerige roman vol avontuur, wonderlijke personages en raadselachtige gebeurtenissen.

Links genoemd in de leeswijzer

 •  
 • Arensman, Dirk-Jan. ‘Dichter van levensgaten.’ VPRO Gids, 18 september 2018. 
 • Arensman, Dirk-Jan 2. ‘Nieuwe Ondaatje is betoverende leeservaring.’ Het Parool, 15 september 
 • Boomsma, Graa. ‘Niemand is wie hij lijkt.’ De Groene Amsterdammer, 24 oktober 2018. 
 • Bouman, Hans. ‘Ondaatje zet zijn lezers stevig aan het werk, maar de beloning is ernaar (5 sterren).’ De Volkskrant, 8 september 2018. Online beschikbaar via .
 • Brennan, Matt. ‘The Cinematic Appeal of Michael Ondaatje’s Warlight.’ Paste Magazine, 13 september 2018.
 • Dertaelen, Jan. ‘De kunst van het herinneren.’ De Tijd, 10 oktober 2018.
 • Dundas, Deborah. ‘Q&A: Michael Ondaatje on his latest novel, Warlight.’ The Star, 4 mei 2018.
 • Edemariam, Aida. ‘“It's the book that gave me freedom”: Michael Ondaatje on The English Patient.’ The Guardian, 9 juli 2018. 
 • Jaeger, Toef. ‘“In Sri Lanka was het leven zo enorm anders dan in Engeland”.’ NRC Handelsblad, 20 september 2018.
 • Mundow, Anna. ‘“Warlight” is a quiet new masterpiece from Michael Ondaatje.’ Washington Post, 4 mei 2018.
 • Preston, Alex. ‘Warlight by Michael Ondaatje review – magic from a past master.’ The Observer, 5 juni 2018.
 • Sansom, Ian. ‘Michael Ondaatje’s Warlight is like watching a Wes Anderson film through a telescope.’ NewStatesman, 15 augustus 2018.
 • Wils, Esther. ‘Ondaatjes duistere wereld maakt indruk.’ Algemeen Dagblad, 6 oktober 2018.

Peachez

Ilja Leonard Pfeijffer
N19-15
Arbeiderspers 2017, 174 p.
 • E-book

Een eenzame, oudere classicus zit in een gevangenis in Buenos Aires, waar hij vermoedelijk de rest van zijn leven zal moeten blijven. Hij kijkt terug op zijn romance per mail met een jonge vrouw, ene Sara, die hij surfend op het internet heeft leren kennen. Zij blijkt na enige tijd een fotomodel uit Las Vegas te zijn. Hij raakt behoorlijk van haar in de ban en meent dat hij de grote liefde van zijn leven heeft ontmoet, waar hij niet meer op had durven hopen. Al gauw maken ze een afspraak om elkaar in het echt te ontmoeten. Er komt echter een kink in de kabel en via Curaçao reist hij haar achterna naar Argentinië. Deze geschiedenis berust op een waar gebeurd verhaal uit de New York Times. Pfeiffer heeft er een romantisch en humoristisch boek van gemaakt in een weergaloze stijl.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer

 • Auteur onbekend. 17 (getal). s.l.: Wikipedia, 26 oktober 2018.
 • Auteur onbekend. Biografie. Iljapfeijffer.com, s.a.
 • Houwelingen, Bo van. “Peachez is nu al het meest romantische boek van het jaar.” Recensie van Peachez, een romance, door Ilja Leonard Pfeijffer. De Volkskrant, 25 februari 2017, Cultuur & Media. 
 • Jury Libris Literatuurprijs. “Ilja Leonard Pfeijffer - Peachez, een romance.” Juryrapport van Peachez, een romance, door Ilja Leonard Pfeijffer. Librisliteratuurprijs.nl, 2018. 
 • Kort, Sebastiaan. “De academicus en het pruilmeisje.” NRC.nl, 16 februari 2017. 
 • Mauritz, Jan P. De vlag hijsen voor de Noorse esdoorn: Deel 2. s.l.: www.boomzorg.nl, s.a. 
 • Peppelenbos, Coen. “Recensie: Ilja Leonard Pfeijffer – Peachez, een romance.” Tzum, literair weblog, 18 februari 2017.
 • Pruis, Marja. “Professor in de begeerte.” Recensie van Peachez, een romance, door Ilja Leonard Pfeijffer. De Groene Amsterdammer, 15 februari 2017, Dichters & Denkers. 
 • Vervaeck, Bart. “Lofzang op de illusie.” Recensie van Peachez, een romance, door Ilja Leonard Pfeijffer. De Reactor, 8 maart 2017, Teksten. Online te vinden: .
 • Werf, Gerwin van der. “Professor gelooft in de ingebeelde liefde.” Recensie van Peachez, een romance, door Ilja Leonard Pfeijffer. Trouw, 4 maart 2017, Home. 

De avond is ongemak

Marieke Lucas Rijneveld
N19-16
Atlas Contact, 2018, 272 p.
 • E-book

Beklemmende debuutroman over een gereformeerde boerenfamilie waar de oudste zoon verongelukt tijdens het schaatsen op open water. Met dit verlies geconfronteerd, trekken alle familieleden zich terug in zichzelf. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje en broer langzaam ontsporen.
Dit schrijnende verhaal wordt verteld door Jas. Zij doet experimenten met dieren en heeft bezweringen nodig om stand te kunnen blijven houden, zoals haar jas aanhouden om te voorkomen dat ze sterft aan bacteriën en ziektes.

Wervelende ontwikkelingsroman, zowel somber als geestig en soms ongemakkelijk, vol zintuiglijk proza over jeugd van een plattelandsmeisje dat opgroeit in een gezin dat getekend wordt door verlies. Het boek stond op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2019.

Links genoemd in de leeswijzer

De Weense sigarenboer

Robert Seethaler
N19-18
De Bezige Bij 2017, 250 p.
 • E-book

De zeventienjarige, wat naïeve Franz Huchel woont samen met zijn moeder in een dorpje in de Oostenrijkse bergen. Zij stuurt hem naar Wenen, waar een oude vriend van haar een sigaren- annex tijdschriftenwinkel heeft. Franz krijgt een baantje in deze winkel. Een van de klanten is de beroemde psychiater Sigmund Freud. Franz raakt met hem bevriend en krijgt het advies om een meisje te vinden. Hij wordt verliefd op een mooie Boheemse variétédanseres. Het boek speelt in 1937, een turbulente tijd voor Oostenrijk, dat zich aansluit bij nazi-Duitsland. Dat heeft grote gevolgen, ook voor de hoofdpersonages in deze roman.

Er staan fraaie dialogen en sfeerbeelden in het boek. Het gaat over hoe het is om te leven en op te groeien in tijden van oorlogsdreiging, antisemitisme, onderdrukking en over het verzet van de enkeling.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd in de leeswijzer:

 • Marco Kamphuis: ‘Alles komt bijeen in de tabakszaak’. In: NRC Handelsblad, 8 december 2017, 
 • Emilia Menkveld: ‘Seethaler is een meester in details en dialogen’. In: De Volkskrant, 16 december 
 • Adam Phillips: Freud. De geboorte van een psychoanalyticus. Uitg. Ambo Anthos, 2014

Swing Time

Zadie Smith
N19-19
Prometheus 2016, 448 p.
 • E-book

Het is 1982 in Noordwest-Londen. 2 Gekleurde meisjes in Noordwest-Londen raken met elkaar bevriend als zij voor het eerst naar balletles gaan. Ondanks de tegenstellingen, één meisje heeft een ambitieuze moeder en een vader die zijn zinloze bestaan wel prima vindt, de ander een obese moeder en een afwezige vader, blijven zij altijd bevriend. Het ene meisje heeft talent en maakt carrière in de dans.
De ander heeft geen talent maar blijft wel altijd zijdelings betrokken bij deze wereld. Hoewel de één carrière maakt heeft de ander een leven dat bestaat uit vallen en opstaan. Indrukwekkend is hoe beiden omgaan met de verschillen in afkomst, relaties en toekomst-verwachtingen.

Swing Time is een hartverwarmend verhaal. Zadie Smith is één van de meest getalenteerde Britse auteurs en schetst zoals altijd een interessant beeld van het leven in Noordwest-Londen en West-Afrika. Dit boek nodigt uit snel op zoek te gaan naar haar andere titels.

Er is een gesproken versie van de leeswijzer beschikbaar bij de organisatie Passend Lezen.

Links genoemd op de website

 • Toef Jaeger: ‘Helaas… geen dans met platvoeten’. Op de website van NRC, 17 november 2016. 
 • Justin Waerts: ‘Tussen het persoonlijke en het politieke’. Op de website Tzum.nl, 25 november 2016. 
 • Hans Bouman: ‘Zadie Smith stelt identiteit en teleurstelling centraal’. Op de website van de Volkskrant, 19 november 2016. 

Hoor nu mijn stem

Franca Treur
N19-21
Prometheus 2018, 352 p.
 • E-book

Al vroeg is Ina Wisse wees geworden en wordt ze opgevoed door een opa en twee oudtantes in een bevindelijk reformatorisch milieu.
De ambitieuze Zeeuwse probeert te klimmen op de trappen van Gods genade, zoals haar lichtende voorbeeld tante Ma. Maar later legt ze haar geloof af en wordt ze als Gina een succesvol radio- interviewster in de Randstad. Als haar oudtante Ma ziek wordt, keert ze terug naar Zeeland om voor haar te zorgen.
Ondertussen verliest ze haar baan en haar geliefde. Dan gaat ze zich afvragen hoe je diepe relaties kunt aangaan en tegelijk jezelf kunt zijn en jezelf kunt laten zien.

Prachtige psychologische roman in een fijnzinnige stijl met mooie miniportretjes en rake observaties over de geloofsafval van een eigentijdse jonge vrouw.

Links genoemd in de leeswijzer:

Recensies

 • Berg, Rien van den. ‘Het sprekend spiegelbeeld van Franca Treur’. Nederlands Dagblad. 06-10-2017.
 • Leyman, Dirk. ‘Gevangen door de gereformeerde gemeenschap’. De Morgen. 03-10-2017.
 • Peeters, Arjan. ‘Het kenmerkende Treur-gevoel, de ongewone combinatie van bevrijding en verlies, komt nog beter dan voorheen naar voren’. De Volkskrant. 07-10-2017.
 • Schutte, Xandra. ‘Hoe Ina Gina werd, en terug’. De Groene Amsterdammer. 26-10-2017.
 • Veen, Thomas de. ‘Waar wereldvreemdheid een deugd is’. NRC.NEXT. 13-10-2017.
 • Velzen, Joost van. ‘Franca Treur:’Kennelijk had ik het geloof nog niet uitbehandeld’. Trouw, 10 oktober 2017.
Overig
 • De officiële website van de auteur.
 • Franca Treur over haar nieuwe boek Hoor nu mijn stem. Pauw, 24 oktober 2017. 
 • Zeeuwse Literatuurprijs voor Hoor nu mijn stem in 2018

Klokkendans

Anne Tyler
N19-22
Prometheus 2018, 272 p.
 • E-book

De roman vertelt over Willa vanaf haar 11de levensjaar ( in 1967 wanneer haar moeder voor de zoveelste keer in woede het huis tijdelijk verlaten heeft), telkens in fases van ongeveer 1 jaar waarin ze 21 ( en een huwelijksaanzoek krijgt van haar vriend Derek) , 41 ( wanneer ze samen met Derek een auto-ongeluk, door hem veroorzaakt krijgt, waarbij hij om het leven komt) en 61 is en hertrouwd met Peter.
illa wil altijd iedereen plezieren en goed doen, de brokken achter hun rug opruimen en daar veel van haar eigen dromen voor opgeven. Uit het verrassende einde blijkt dat ze eindelijk inziet dat ze haar hoofd altijd heeft laten hangen naar respectievelijk haar vader/ 2 echtgenoten en een voormalige schoondochter.
In de laatste alinea besluit ze haar eigen gang te gaan en haar leven niet meer afhankelijk te maken van mensen die haar domineren.

Het boek leest als een trein. Gemakkelijk, helder taalgebruik, interessante personages, goed van opbouw, herkenbaar qua gebeurtenissen en thematiek (vooral voor vrouwen)

Links genoemd op de website