Boekenlijst biografieën, aanvulling 2019-2020

Printversie

Download hier de printversie van de boekenlijst biografieën. In deze lijst zijn ook biografieën opgenomen van de boekenlijst geschiedenis.


Rinkeldekink

Martine Bijl
B19-13
Atlas Contact, 2018, 128 p.

Rinkeldekink van Martine Bijl gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend.

Links genoemd in de leeswijzer

I love you, Rietveld

Jessica van Geel
B19-01
Lebowski, 2018, 464 p.

De liefde tussen timmerman/architect Gerrit Rietveld (1888-1964) en zijn muze Truus Schröder-Schräder (1889-1985) en de bijzondere samenwerking tussen hen vormen het thema van deze bijzondere en boeiende biografie. Ze hadden meer dan veertig jaar een relatie. Zij stimuleerde zijn artistieke ontwikkeling, dacht mee in zijn moderne ontwerpen en ontwikkelde samen met hem het beroemde Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Truus Schräder was afkomstig uit een rijke ondernemersfamilie, trouwde met een advocaat en werd jong weduwe. Rietveld was een eenvoudig timmerman, met een ongelukkig huwelijk. Het boek is gebaseerd op uitgebreide research, veel interviews en familiedocumenten. Het gaat ook over architectuur, de kunstwereld met De Stijl in die periode, over de overgang van de oude tijd naar de moderne opvattingen. Goed geschreven, met veel foto's en extra informatie. Een geweldige biografie die veel achtergrondkennis geeft over architectuur en over de wereld voor WO-2. Leest goed, uitgebreid gedocumenteerd en geschikt om te lezen voor een excursie naar Utrecht.

Links genoemd in de leeswijzer

Gerlacus Buma. Een Friese patriciërszoon in het leger van Napoleon en Willem I

Sybrand van Haersma Buma en Wiete Hopperus Buma
B19-03
Prometheus, 2018, 240 p.

Het boek gaat over de Friese officier Gerlacus Buma in de periode 1793-1938, over de val van Napoleon en het ontstaan van Nederland in zijn huidige omvang. De Friese burgemeesterszoon diende eerst gedwongen in het leger van Napoleon, daarna vrijwillig onder koning Willem I. Hij vocht bij Quatre-Bras, bij Waterloo en in de Tiendaagse Veldtocht tegen België. Maar zijn leven werd vooral beheerst door het jarenlange wachten in garnizoenssteden en legerkampen. Van daaruit schreef hij brieven naar zijn ouders in Friesland, die een persoonlijk inkijkje geven in zijn leven van alledag: een onzeker rondtrekkend bestaan dat grote gevolgen had voor zijn gezin, huwelijk en gezondheid. Zijn verre nazaten, de politicus Sybrand van Haersma Buma en de oud-officier en jurist Wiete Hopperus Buma, hebben het leven gereconstrueerd van deze Fries. Het resultaat is een makkelijk leesbaar boek over een interessante periode in onze vaderlandse geschiedenis.

Links genoemd in de leeswijzer

Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert

Mirjam van Hengel
B19-04
De Bezige Bij, 2018, 582 p.
  • Braille-lezen
  • Gesproken boek

‘Eigenlijk wil ik gewoon elke morgen wakker worden en niks weten en gaan schrijven.’ Dat zegt Remco Campert, de dichter die altijd zijn vinger aan de pols van de tijd heeft gehouden. Het verhaal van zijn leven loopt van de naoorlogse avant-garde via feestende jongeren rond het Vondelpark en toenemende publieke zichtbaarheid naar de stilte van zijn huidige werkkamer. Er was de afwezige vader, er kwamen en gingen grote liefdes, maar altijd bleef het schrijven, dicht op de eigen huid. Mirjam van Hengel, die eerder het succesvolle Hoe mooi alles (2014) over de liefde tussen Leo en Tineke Vroman publiceerde, sprak wekelijks met Campert en kreeg inzage in al zijn papieren. Ze schreef een portret over de man die al meer dan een halve eeuw het Nederlandse literaire landschap kleurt. Een prachtige en zeer lezenswaardige biografie over het turbulente leven van een dichter die door zijn vele verhalen, gedichten en boeken een groot publiek wist te trekken.

Links genoemd in de leeswijzer

Zoals ik jou ken, ken je mij. Mijn jaren met Hella

Yvonne Keuls
B19-06
Ambo/Anthos, 2018, 267 p.
  • Braille-lezen
  • Gesproken boek

Zoals ik jou ken, ken jij mij van Yvonne Keuls (1931) is een prachtig, ontroerend relaas van de diepe vriendschap tussen de twee grote Nederlandse auteurs Yvonne Keuls en Hella Haasse (1918-2011). Het boek biedt een inkijkje in de televisiewereld van de jaren zestig en zeventig én in de literaire wereld van die tijd, met vergeten schrijvers als Couperus en Vestdijk. Yvonne Keuls beschrijft de groeiende populariteit van de televisie en de emancipatie van de vrouw. Daarnaast gaat het over twee vrouwen die het ‘Indische leven’ in Nederland missen. Het boek schetst de vriendschap tussen deze schrijfsters die elkaar inspireerden, maar ook ieder hun eigen weg gingen. Soms dicht naast elkaar en vaak ook uit elkaar. Een boek dat aanzet tot het herlezen van de boeken van Hella Haasse en Yvonne Keuls.

Links genoemd in de leeswijzer

De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares

Annet Mooij
B19-07
De Bezige Bij, 2018, 480 p.

Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes. Ze trouwde met oud-burgemeester Arnold d’Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn schare jonge vrienden, die zij tijdens de bezetting onderdak verleende in haar kleine Amsterdamse bovenwoning. Zelf presenteerde Gisèle haar leven met succes als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter de fraaie façade eruit? Hoe hield deze vrijgevochten schilderes zich staande? In De eeuw van Gisèle reconstrueert Annet Mooij met gevoel en oog voor detail een veelbewogen en fascinerend leven.

Links genoemd in de leeswijzer:

Mijn verhaal. Becoming

Michelle Obama
B19-08
Hollands Diep, 2018, 480 p.

Michelle Obama, de eerste Afro-Amerikaanse first lady, ontplooide zich vanuit deze rol als een krachtig voorvechter voor gelijke rechten en kansen van (jonge) vrouwen. In haar memoires neemt zij de lezers mee naar de rauwe southside van het Chicago van haar jeugd, vertelt zij kleurrijk over haar relatie met Barack Obama, is zij openhartig over de eisen van het moederschap en het vinden van een balans met haar carrière. Daarbij verhaalt zij levendig over de acht jaar dat zij samen met haar gezin op 's werelds beroemdste adres woonde. Eerlijk, ontwapenend en met humor beschrijft ze haar triomfen en tegenslagen en vertelt ze haar verhaal zoals zij het beleefd heeft. Een bestseller. Mijn verhaal - Becoming is een intiem boek, van een vrouw die regelmatig en glansrijk vele beproevingen heeft doorstaan, een inspirerend verhaal.
 
Links genoemd in de leeswijzer

Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks

Rebecca Skloot
B19-10
Nieuw Amsterdam, 2017, 340 p.

Haar naam was Henrietta Lacks, een onbekende vrouw uit een arme, zwarte familie. In de medische wereld is zij wel bekend, als HeLa. Zonder haar medeweten werden in de jaren ‘50 kankercellen van haar afgenomen; zij had baarmoederhalskanker. Met behulp van deze cellen, die letterlijk onsterfelijk bleken, werden vele geneeskundige ontdekkingen gedaan. Het leven van Henrietta bleef echter vrijwel onbekend en ook haar familie wist tot ruim dertig jaar geleden niet van het bestaan van de cellen af. Tot op heden hebben zij geen materiële noch immateriële vergoeding ontvangen voor het gebruik van deze cellen waaromheen - rondom de verkoop ervan - een miljoenenindustrie is ontstaan. Rebecca Sloot, bekroond wetenschapsjournaliste, vertelt dit meeslepende verhaal doorspekt met de problematiek van ras, armoede en ethische vragen die tot op heden nog een rol spelen. Een persoonlijk en ontroerend monument waarmee Henrietta Lacks jaren na haar dood eindelijk de erkenning krijg die haar toekomt.

Links genoemd in de leeswijzer

Rose

Rosita Steenbeek
B19-11
Ambo Anthos, 2015, 341 p.

Deze historische roman of is het romantische historie? is het fictie of literaire non-fictie? bevat het levensverhaal van Rosita’s grootmoeder (1904-1992). Rose, dochter van een Joodse moeder en Duitse vader, verliest haar hart aan de Nederlandse dominee Gerhard Hugenholz. Na haar paradijselijke tijd op het waddeneiland Wangeroog komt ze terecht in Klaaswaal onder de rook van Rotterdam waar haar leven als Duitse tijdens WO2 knap ingewikkeld wordt. Duits zijn en je Duits voelen, Joods én christelijk denken, het verzet steunen maar ook weten dat je familieleden aan beide kanten van het front terechtkomen. Waar sta je zelf? Rose’s verhaal over een grote liefde en over goed en kwaad wordt spannend, intrigerend en genuanceerd verteld met veel details en sfeertekeningen.

Links genoemd in de leeswijzer

Johannes van Dam. De Biografie

Jeroen Thijssen
B19-12
Nieuw Amsterdam, 2018, 320 p.

Wie graag over koken leest en zelf kokkerelt, kent zeker de boeken van culinair journalist Johannes van Dam (1946-2013). Een bijzonder en kritisch mens die volop in het Amsterdamse leven stond. Van Dam had Joodse ouders die de onderduik overleefden. Op jonge leeftijd was hij getuige van een auto-ongeluk waarbij zijn vader verdronk en hij zelf zijn zusje wist te redden, een traumatische ervaring. In de burgerlijke jaren vijftig ontdekte hij zijn homoseksualiteit en woonde hij in communes. Van Dam kreeg steeds meer interesse in voedsel, begon een winkel met nieuwe en tweedehands kookboeken en schreef in Het Parool zeer kritisch over restaurants. Zijn kookboek 'De Dikke van Dam' was een succes. Journalist Jeroen Thijssen beschreef zijn leven.

Wie de columns en boeken van Johannes van Dam kent, zal zeker genieten van deze culinaire biografie. Alles over het turbulente leven van dit eigenzinnig persoon.

Links genoemd in de leeswijzer