Oranje Fonds Subsidie: Bredere doelgroepen Senia


In 2018 is Senia met steun van het Oranje Fonds begonnen met een project om Senia-leesclubs toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Het gaat dan specifiek om mensen met een visuele of een gehoorbeperking. Daarnaast wil Senia kijken wat ze kan betekenen voor mensen met minder leeservaring, en voor ouderen die in leesclubs met wat meer begeleiding zouden willen meedoen.

Activiteiten en voorzieningen voor mensen die slecht zien

Senia werkt nauw samen met de organisatie Passend Lezen. Als u slechtziend, blind of dyslectisch bent, hebt u bij Bibliotheekservice Passend Lezen toegang tot een grote collectie boeken in diverse leesvormen, zoals gesproken boeken en braille. Op de Senia-website is in de rubriek Boeken te zien welke boeken van de Senia-lijst bij Passend Lezen aan te vragen zijn. De kosten van het lidmaatschap van Passend Lezen bedragen € 30 per jaar (tarief 2020).

Senia-leesclubs speciaal voor slechtziende mensen

Deze leesclubs kennen meer voorzieningen en ondersteuning dan ‘gewone’ leesclubs. een ziende contactpersoon zorgt voor de organisatie, voor het contact met Senia en voor een prettig verloop van de discussie. U zorgt zelf steeds voor uw (gesproken) boek en voor het vervoer.

1. Leesclub Moderne literatuur, Den Haag – centrum

Grootte van de groep:

  • start bij aanmelding van 4 deelnemers, maximaal 6 deelnemers.

Plaats van bijeenkomst

  • bij de contactpersoon thuis, in de wijk Benoordenhout. Het adres is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de taxi.

Tijdstip:

  • De boekbespreking is tussen 14.00 en 16.00 uur. Het dagdeel is nog in overleg te bepalen, op maandagmiddag, donderdagmiddag of vrijdagmiddag. Alle informatie voor deze groep: margriet.notenboom@senia.nl
2. Leesclub Moderne literatuur, Rotterdam / Den Haag

Open plaatsen:

  • staat open voor 2 nieuwe deelnemers.

Frequentie:

  • Komt eens in de 6 weken bij elkaar, afwisselend in Rotterdam of Den Haag. We reizen dan gezamenlijk met Valys.

Aanmelding en informatie:


Voorzieningen voor ouderen

Senia kent geen speciale groepen voor oudere deelnemers. Wel zijn er veel leesclubs waar één of meer ouderen deel van uit maken, die extra ondersteuning krijgen van hun leesclub-genoten. Kijk voor de uitkomsten van de rapportage in de kolom rechts.