Online BoekMeetings

Hersenbeest, Marjan Slob

Omslag van boek HersenbeestOp haar website schrijft auteur Marjan Slob: "De drang van mensen om zichzelf te begrijpen is van alle tijden. En hersenwetenschap is in rap tempo de belangrijkste manier geworden om de waarheid over de mens boven tafel te krijgen. Althans, in de ogen van het grote publiek. In Hersenbeest verken ik de kracht én zwakte van die aanpak. Op een persoonlijke en tastende manier."

Met dit boek won zij in 2016 de Socrates wisselbeker. De jury schrijft daarin o.a.: "Met haar subtiele taalgebruik en mooi gecomponeerde zinnen prikkelt ze de lezer om over zichzelf na te denken als vragen stellend wezen. Als hersenbeest. Een wonderschoon boek."

Hieraan hoeft weinig te worden toegevoegd, behalve misschien dat de epiloog met elementen van een menstheorie niet alleen interessant is, maar ook een goede basis voor discussies vormt.

Bekijk de data

De melancholie van het verzet, Lâslzo Krasznahorkai

Omslag van het boek De melancholie van het verzet.Wie eens met een heel bijzonder boek wil kennismaken, moet De melancholie van het verzet lezen. In een naamloos stadje in het zuidoosten van Hongarije, ergens in de twintigste eeuw wacht een groep dorpsbewoners op een messiaanse verlossersfiguur. Die messias maakt deel uit van een groep circusklanten die op het marktplein een opgezette reuzenwalvis tentoon stelt. De dorpelingen stromen toe, maar dan komt er een soort volkswoede op gang. Redelijke argumenten falen: ressentimenten overheersen en een knevelregime doet zijn intrede.

Een vreemd verhaal: realistisch in al zijn details, surrealistisch en fantastisch. De lange meanderende zinnen slepen je als lezer het verhaal in.

Krasznahorkai kreeg in 2015 de Man Booker International Prize voor zijn hele oevre.

Bekijk de data

Lente, Ali Smith

Niet al te makkelijk om te lezen, maar wel erg interessant. Je raakt meer thuis in het boek door het te bespreken met anderen. Het verhaal gaat over filmregisseur Richard die treurt om de dood van een goede vriendin. Om zijn verdriet te verwerken maakt hij een reis naar Schotland. Hij kruist het pad van beveiligingsbeambte Brittany en de twaalfjarige vluchtelinge Florence. De roman heeft een bijzondere vorm.

Het perspectief ligt wisselend bij deze drie personages, maar er staan ook andere teksten in. Onder meer vanuit de stem van het rechts-populistische deel van het volk. Door het hoofdverhaal heen worden allerlei andere verhalen gevlochten, uit de oudheid, volksverhalen en van Shakespeare. Ook Katherine Mansfield en Rainer Maria Rilke komen erin voor.

Bekijk de data

Paustovski Verhaal van een leven I: Verre jaren

Verhaal van een leven I: Verre jaren is het eerste deel van de herinneringen van Paustovski. Hij beschrijft heel mooi de sfeer van die tijd.

Verre jaren

Het is het begin van de 20e eeuw, er is kritiek op de tsaar, er is kritiek op de sociale wantoestanden in Rusland. Kostik groeit op in Kiev, zijn vader werkt bij de spoorwegen. Zijn moeder is een zachtaardige vrouw. Kostiek heeft twee broers en een zus. Tijdens de zomervakanties zijn er reizen naar het platteland, naar het landgoed van grootvader Maxim Gregorjevitsj. Wanneer de vader het gezin verlaat, komen de financiële problemen en valt het gezin uit elkaar. Kostik maakt zijn gymnasium af en verdient de kost met bijlessen. In die tijd schrijft hij zijn eerste verhalen, die ook worden gepubliceerd.

Talent

Paustovski bezit een groot talent om over de natuur te schrijven. Hij is een uitstekend observator. Een realistische en tegelijkertijd melancholieke roman over het leven in tsaristisch Rusland honderd jaar geleden.

Bekijk de data